новитети

Студентите од „Пелагонија“ добија нов простор за учење и дружење

Денеска, на 17 октомври 2020 година Младински образовен форум во соработка со Здружението за развој на урбана култура и актуелизација на простор МЕЛЕЕМ Скопје во рамки на проектот „Ангажирани студенти за студентски домови без корупција во Северна Македонија“ поддржан од Фондацијата Отворено општество ја постави првата мала просторна интервенција во студентскиот дом „Пелагонија“ – Скопје. …

Студентите од „Пелагонија“ добија нов простор за учење и дружење Read More »

Државните студентски домови чекаат насоки за „новата нормалност“ во објектите

Државните студентски домови во Скопје, Битола и Штип веќе два месеци се празни откако Владата донесе одлука да се затворат поради пандемијата на Ковид-19. Но, со олабавувањето на мерките и најавите за јунска испитна сесија, се отвори прашањето колку и дали овие објекти се спремни да одговорат на т.н. „нова нормалност“. Тие се уште немаат …

Државните студентски домови чекаат насоки за „новата нормалност“ во објектите Read More »

II Конкурс за прием на студенти 2020/2021 година

  I.1. Во студиската 2020/2021 година во државните студентски домови и други соодветни објекти за сместување во Република Северна Македонија во приватните студентски домови ќе се примаат редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните високообразовни установи во Република Северна Македонија и тоа: Реден број СТУДЕНТСКИ ДОМ МЕСТО Број на легла …

II Конкурс за прием на студенти 2020/2021 година Read More »

Конкурс за прием на студенти 2020/2021 година

Врз основа на член 55 став 1 од Законот за организација и работа на органите на државната управа („Службен весник на Република Македонија“ бр.58/00, 44/02, 82/08,167/10 и 51/11 и Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 96/19 и 110/19)), член 24 од Законот за студентски стандард („Службен весник на Република Македонија“ бр. 15/2013, 30/2013, 120/2013, 41/2014, …

Конкурс за прием на студенти 2020/2021 година Read More »